Bőrgyógyászat Szekszárd

dr. Veres Gyöngyvér Tünde Ph.D.

 +3630 977 0080

  borgyogyaszatszekszard@gmail.com

 

Napozás…de már most okosan!

Sokszor még nincs is nyár és kánikula, gyakran a tavasz beköszöntével egyre több napfény ér minket. Már tavasszal azt hallani az időjárás jelentésben, hogy napos, meleg idő lesz, de vigyázzunk a napégéssel!
A természetes fény számos olyan élettani hatással bír, mely elengedhetetlen az egészség és a jó közérzet fenntartásához, de a veszélyekre is gondolnunk kell. A napfény többek közt a D-vitamin előállításához szükséges, mely a bőrünkben képződik. Kb. napi fél óra napozással a napi D vitamin termelődés kiváltódik.  
A túlzásba vitt napozásnak sajnos káros következményei is lehetnek. Tavasszal és nyár elején könnyebben le is égünk.

Napozás során a bőr védekező képessége valamelyest erősödik, valamint megvastagodik a hámnak a legfelső rétege. A leégés és az erős UV-sugárzás alatt a szabadban töltött túl sok idő kockázati tényezői a bőrrákok kialakulásának. Ezért hallatlanul fontos az UV-szűrős napszemüveg és a naptej vagy más néven fényvédő használata, megfelelő ruha, kalap viselése. Nyáron, erős napsütés esetén mindenképp fontos betartani azt a szabályt, hogy 11:00 és 15:00 óra között tűző napra lehetőleg nem megyünk. Mindenképpen fontosnak tartom hangsúlyozni a 30 faktorszám feletti, de nagyon fehér-, leégésre hajlamos bőrüeknél, valamint hosszabb időt szabadban tartózkodóknál az 50 vagy 50+ faktorszámú fényvédő naptejek alkalmazását. Fontos azt is kiemelni, hogy otthonról elindulás előtt már érdemes bekenni a bőrt, és ezt 2-3 óránként, valamint strandolás esetén ennél gyakrabban is ismételni. Ma már minden bőrtípusra, bőr problémára kínálnak megfelelő naptejet, fluidot, sprayt. Én leginkább a patikában kapható megbízható márkák fényvédőinek alkalmazását javaslom.
Több UV fény indukálta bőrdaganat ismert, de közülük természete miatt kiemelendő a melanoma malignum (gör. „melan-” fekete , „-oma” daganat, lat. „malignum” rosszindulatú). Ez a daganatféle azokból a sejtekből indul ki, melyek normál esetben a bőrünk napozás utáni barnulásáért felelnek.
Fontosnak tartom az önvizsgálatot: bőrünkön lévő festéksejtes anyajegyek megítélése az alábbi egyszerű ABCDE módszerrel otthon is elvégezhető:

  • A – asymmetry – aszimmetria: a folt aszimmetrikus voltára utal
  • B – borders – szélek/határok: az anyajegynek a környező bőrrel való bizonytalan a határára utal
  • C – color – szín: az anyajegyben/elváltozásban észlelt több színre utal
  • D – diameter – átmérő: az elváltozás nagyobb, mint 6 mm?
  • E – evolving – változás: az anyajegy vagy elváltozás időbeni változására utal

Ha az ön számára nem egyértelmű a válasz, az elváltozás gyanúsnak minősítendő és kivizsgálás céljából várom anyajegy szűrésre.