Bőrgyógyászat Szekszárd

dr. Veres Gyöngyvér Tünde Ph.D.

 +3630 977 0080

  borgyogyaszatszekszard@gmail.com

 

Világjárvány és kéz ekcéma…

Már kisgyerekkorban megtanuljuk, hogy napi többször kezet kell mosni, azonban most a világjárvány kezdetekor mondhatjuk, hogy „a csapból is az folyt” hogyan mossunk helyesen kezet, hogy egyetlen terület se maradjon ki. Emellett számos bőrfertőtlenítőt is kezdtek használni szélesebb körben.
Jelen helyzetben nem is tudok senkinek jobbat és mást tanácsolni, mint, hogy naponta többször mosson kezet és ha olyan helyen tartózkodik, ahol ez nem megoldható, vagy fokozott a fertöződés veszélye, akkor használjon alkoholos fertőtlenítőszert is. Mégis mi a címben lévő két dolog közt az összefüggés?

A sok kézmosás során a szappan a bőr természetes lipidrétegét lemossa, ezáltal a bőr kiszárad, berepedezik, ami számos kórokozónak, valamint allergénnek lehet behatolási kapuja. Ez a folyamat jelenleg sajnos bárkit érinthet, nem csak az ekcémára hajlamosakat.
Mit tehetünk ez ellen?
Kézkrémek segítségével vissza kell állítani a sérült bőrbarriert, lipidréteget. Leginkább erre a patikában kapható dermokozmetikumok kézkrémjei a legalkalmasabbak. Fontos, hogy a termék paraben-, színezék- és illatanyagmentes legyen, valamint naponta többször, akár minden kézmosás után használjuk is a terméket.  
Kézekcémások esetén sajnos ez a helyzet még rosszabb lehet, náluk fontos, hogy a kézkrémen kívül megfelelő hatóanyagú gyógykrémek és kenőcsök is legyenek otthon.