Bőrgyógyászat Szekszárd

dr. Veres Gyöngyvér Tünde Ph.D.

 +3630 977 0080

  borgyogyaszatszekszard@gmail.com

 

Anyajegyszűrés – Mire készüljek?

Anyajegyeinknél elsődleges és igen fontos az otthoni önvizsgálat. Időről időre nézzük át a testünket, és próbáljuk meg kiszűrni a változásokat, esetleg új elváltozásokat. Természetesen vannak olyan bőrterületeink, amelyeknél az önvizsgálat nem lehetséges, pl. a hátunk, ilyenkor érdemes családtagot megkérni, hogy nézze meg, esetleg fotózza le a hátunkat az esetleges új elváltozást észlelve. Sok beteg érkezik úgy anyajegy vizsgálatra, hogy családtagja vette észre a hátán lévő növekvő vagy sötétebb anyajegyet. 

Az anyajegyek bőrgyógyász általi szűrése évente ajánlott, akkor is, ha nem tapasztalunk magunkon különösebb változást. Ennek fontosságát szerencsére egyre többen ismerik fel. Aki még nem volt hasonló vizsgálaton annak szeretnék ízelítőt adni, hogy hogyan is történik egy ilyen vizsgálat. 

A szűrővizsgálat elején kikérdezzük a pácienst, hogy a családban előfordult-e valamilyen bőrdaganat, esetleg neki volt-e bármilyen elváltozása korábban, eltávolították-e, van-e annak pontos diagnózisa stb. Érdemes vizsgálatra érkezés előtt ezeket átgondolni, esetleg korábbi leleteket előkeresni, mert sokszor jelentéktelennek vélt, komoly előzményekkel érkeznek a betegek. A beszélgetés során ki szoktunk térni a gyermekkori napégésre, valamint a napozási szokásokra is.

A beszélgetést követően megtörténik a teljes testfelület anyajegy vizsgálata, melybe beletartozik a hajas fejbőr, az arc, a fül, valamint a végtagok, beleértve a tenyér és talp vizsgálatát is. Az anyajegyek szerkezetében zajló változásokat arra alkalmas készülékkel, dermatoszkóppal lehet vizsgálni. Ez a készülék egy bőrre helyezett nagyító, amely vizsgálat közben megvilágítja az adott területet. 

Az utóbbi években megnőtt a melanomás esetek száma. Melanoma esetén korai stádiumban felismerve és eltávolítva teljes gyógyulás várható. A legjobb vizsgálat ismérve az, ha időt szánunk a saját egészségünkre, és legalább évente egyszer részt veszünk anyajegyszűrésen.